Hjrnguiden
Hem Hjärnan Hjärnans områden
Belöningssystemet PDF  | Skriv ut |
 

 

Precis som alla andra ryggradsdjur har vi ett belöningssystem i hjärnan. Det har vi för att det ska vara härligt att ha sex, härligt att äta och dricka, härligt att anstränga sig fysiskt och motionera. När vi gör allt detta njuter vi, och njutningen uppstår genom att hjärnans belöningssystem aktiveras. Kemiska signalämnen frisätts från vissa nervcellsutskott och stimulerar andra.

Ett av hjärnans allra viktigaste signalämnen är dopamin, och lite förenklat kan man säga att det är när dopaminet flödar ut från nervtrådar i hjärnans belöningssystem och stimulerar särskilda mottagarmolekyler, receptorer, på andra nervceller – det är då som man njuter!

reward circuit

Flera olika nervcellsgrupper är tillsammans inblandade i hjärnans belöningssystem. Dessa deltar också i styrningen av vårt humör och vår sociala anpassningsförmåga. En obalans mellan nervcellsgrupperna och deras förbindelser med andra hjärnområden ligger ofta bakom psykiska problem.

De hjärnområden som vanligtvis innefattas i hjärnans belöningssystem är:

 
dopaminbanor Dopamin bildas framförallt av celler i hjärnstammen och deras axon går bl.a. till områden i hjärnbarken i pannloben och till mandelkärnan.

septum

Septum

Nervcellsgrupper i septum anses vara hjärnans mesta "lustcentrum". Om man stimulerar dessa nervcellsgrupper elektriskt så upplever man en enorm känsla av välbefinnande.

prefrontalcortex

Prefrontal cortex

Prefrontal cortex är en del av hjärnbarken i pannlobens nedre del. Där är individens vilja samt uppfattningen av det egna jaget lokaliserade. Här samordnas informationen och här bestämmer man om ett beteende skall utföras. Känslan av motivation börjar troligen genom aktivitet i dessa nervcellsgrupper.

accumbens

Nucleus Accumbens

Nucleus Accumbens är en samling av nervceller i framhjärnan som är inblandade vid beroende men också vid känslor som skratt och rädsla.

amygdala

Amygdala

Amygdala betyder mandelformad på latin och det är namnet på nervcellsgrupper som sköter minnen som är kopplade till känslomässiga situationer. Mandelkärnan har också betydelse för människans känsla av motivation.

VTA

Ventral Tegmental Area, VTA

Ventral Tegmental Area, VTA signalerar med dopamin i belöningssituationer, området är också inkoppplat vid inlärningstillfällen.

   
   
Senast uppdaterad 2009-09-16 08:11