Så påverkar datorspelande hjärnan

Ung kille framför datorskärm spelar datorspel

Datorspel är för många en stor del av vardagen. Vi vet redan att det inte är bra att sitta stilla i flera timmar om dagen och att våldsamma spel kan ha negativa effekter. Men hur påverkas hjärnan egentligen av datorspelandet? Det har vi på Hjärnguiden tagit reda på.

Våldsamma datorspel påverkar det fysiologiska systemet

Hur bra eller dåligt det är att spela datorspel beror lite på vem man frågar.

En studie från 2014 har visat på att det fysiologiska systemet i hjärnan påverkas av datorspel som innehåller våld till skillnad från datorspel som inte innehåller våld.

För att mäta effekterna av våldsamma dataspel har man här mätt psykologiska faktorer i form av tankar, beteenden och känslor.

Leder till fysiologisk avtrubbnig

Genom att titta på hur pojkar i åldrarna 13 till 15 reagerar när de spelar våldsamma datorspel har forskarna fått varierande resultat.

Hos de pojkar som sedan tidigare inte var vana vid att spela datorspel med våldsamt innehåll kopplades det sympatiska nervsystemet på i högre grad än när de spelande datorspel utan våld.

För de pojkar som var vana vid att spela datorspel med våldsamt innehåll blev det ingen skillnad i reaktionerna på de två olika spelen.  Enligt studien skulle detta kunna tolkas som att det fysiologiska systemet avtrubbas om man ofta spelar våldsamma datorspel.

Växlande av skärmar kan vara skadligt och beroendeframkallande för barns hjärnor

För barn som ännu inte har en fullt utvecklad hjärna kan växlandet mellan olika skärmar vara skadligt.

Professorer från University of California San Diego som har forskat på området menar att användande av datorspel, läsplatt och mobil påverkar och förändrar hjärnans funktioner.

När hjärnan multitaskar och uppmärksamheten bryts var femte minut ger man den aldrig chansen att slappna av. Då blir det svårt att ägna 20 minuter till att sätta sig in i ett nytt ämne.

Datorspel är inte bara dåligt för hjärnan

Nej, datorspel kan faktiskt vara bra för hjärnan också. När du eller dina barn spelar snabba och actionfyllda spel på datorn utvecklas både synen och hjärnan mer än vad de hade gjort utan spelen.

Koncentrationsförmågan och förmågan att hålla fokuset på en enda uppgift ökar också.