4 bra filmer om hjärnan för barn

Att förklara hur hjärnan fungerar på ett bra och pedagogiskt sätt för ett barn är en mer eller mindre svår uppgift. Ta hjälp av dagens teknik i stället och sätt på en film som förklarar hjärnans funktion så att ditt barn verkligen förstår. Här ger vi dig 4 tips på bra filmer om hjärnan för barn. 

1. Doktor Karins stetoskop

För de allra minsta har Utbildningsradion tagit fram programserien Doktor Karins stetoskop, som förklarar kroppens funktioner med hjälp av gosedjur och dockor. 

I avsnittet om hjärnan har gosedjuret Uggli fått en boll i huvudet och Doktor Karin visar hur man gör för att titta på hur hjärnan ser ut inuti. 

Filmen passar barn som går på förskola.

2. Uppdrag kroppen: hjärna och nervsystem

I Undervisningsradions tablå hittar du programserien Uppdrag kroppen, som i ett avsnitt ägnar tiden åt hjärnan och nervsystemet. 

Här undersöker testpanelen Nora, Pella och Eli vad som händer i hjärnan när man lär sig något nytt, om man kan lära sig jonglera på bara två dagar och hur hjärnan och nervsystemet hänger ihop egentligen. 

Filmen passar barn i årskurs 4–6. 

3. Grymt fett – hur fungerar en tonårshjärna?

Grymt fett är en filmserie skapad för läkemedelsföretaget Astra Zenecas räkning och syftar till att undervisa hur tonårshjärnan fungerar.

Filmserien utgår i från fem olika teman

  • Känslor
  • Kompisar och familj
  • Sömnen
  • Kicken – om belöningar
  • Lärandet

Här tar man upp hur nervsystemet är uppbyggt i hjärnan och vilken funktion den fyller. Filmerna ska fungera som undervisning i naturvetenskapsundervisningen på högstadiet eller gymnasiet, men finns också tillgänglig för föräldrar och andra som möter tonåringar på daglig basis. 

Passar barn och unga vuxna som går högstadiet eller gymnasiet.

4. Insidan ut

Disney Pixar-filmen Insidan ut visar hur ett barns hjärna fungerar på ett väldigt övergripande men underhållande sätt. Här kan hela familjen bänka sig framför en mysig och samtidigt undervisande filmupplevelse.