Så kan du förbättra minnet

Bara genom att vara medveten om och förstå minnets tre olika faser (inlärning, lagring och återgivning) blir det lättare att  öva upp minneskapaciteten. Men det finns också flera saker man kan tänka på i vardagen för att öka sin förmåga att ta in och hantera information.

Här nedanför ger vi dig våra fyra bästa tips!

1. Motionera och ät dig till ett skarpare minne

Forskning visar att regelbunden motion inte bara är bra för kroppen utan även för hjärnan. Fysisk aktivitet ökar blodflödet till hjärnan och främjar tillväxten av nya nervceller. Dessutom kan en hälsosam kost med rätt näringsämnen, som omega-3-fettsyror och antioxidanter, stödja minnesfunktionen.

Tänk även på att dricka tillräckligt mycket vatten

2. Avlasta minnet med tekniska verktyg och appar

Idag finns det många olika slags verktyg och appar som kan hjälpa dig att organisera och komma ihåg viktiga uppgifter och möten. Du kan ju ha anteckningar, din kalender och även få påminnelser direkt i mobilen, och på så vis avlasta minnet och skapa mer struktur i din vardag.

3. Träna och utmana hjärnan

Precis som kroppen behöver träning för att hålla sig i form, behöver även hjärnan regelbunden träning för att förbli skarp. Utmana din hjärna genom att lösa pussel, spela minnesspel och lära dig nya färdigheter. Att variera dina mentala aktiviteter hjälper till att aktivera olika delar av hjärnan och främja en övergripande hälsosam kognitiv funktion.

4. Sov ordentligt

Sömn är mer eller mindre avgörande för minnesfunktionen. Under sömnen konsolideras minnen och hjärnan bearbetar information från dagen. Att få tillräckligt med kvalitativ sömn är därför avgörande för att förbättra minnet. Skapa goda sömnrutiner och undvik skärmtid innan läggdags för att främja en god natts sömn.

Sammanfattningsvis så kan du alltså stärka minnesförmågan och förbättra din kognitiva hälsa överlag genom att förstå hur minnet fungerar och implementera en kombination av hälsosamma vanor, stöttande minnesverktyg och mentala övningar

Kom ihåg att små förändringar i din vardag kan ha en positiv effekt på ditt minne över tid.