Hjärnguiden hjälper dig få koll på hela hjärnan. Vi vill få dig att förstå det invecklade maskineriet som vi alla har i huvudet, men som vi sällan reflekterar över.

Förutom överskådliga genomgångar av hjärnans delar, dess funktioner och egenskaper hittar du även svar på svenskarnas vanligaste frågor om hjärnan. Varför kan droger skada hjärnan? Vad gör hjärnan medans vi sover? Det och mycket mer hittar du svar på här på sidan!

Vår nyhetssektion uppdateras vid större händelser relaterade till hjärnforskning, eller när vi tror att något är av intresse för våra läsare på Hjärnguiden.

Lär dig mer om hjärnan

Hjärnan är tveklöst vårt viktigaste organ, och är essentiellt för att vi ska överleva. Men hjärnans funktioner är så många och påverkar vårt liv i så många aspekter att dess vikt för oss inte nog kan understrykas.

Till följd av att hjärnan är så komplex är många sidor som informerar hjärnan också det – Men inte Hjärnguiden. Här har vi enkel, konkret, information om hjärnan som du enkelt kan ta till dig. Vi utger oss inte för att ha alla svar, tvärtom uppmuntrar vi dig att leta dig vidare efter att du besökt Hjärnguiden för att fördjupa din kunskap ytterligare.

Hjärnan – Ett komplext mysterium

Hjärnan är i många avseenden fortfarande outforskad. I dagsläget vet vi en hel del om hur vi tar till oss, och lagrar, information. Med allt mer avancerad teknik görs dock nya framsteg ständigt, vilket tyder på att vi bara skrapat på ytan.

Vi på Hjärnguiden hoppas att utforskandet av hjärnan tilldelas en allt större vikt i framtiden – Då svaret på många stora frågor säkerligen förvaras där inne. Vill du läsa mer om den hjärnforskning som bedrivs rekommenderar vi dig att titta på exempelvis Hjärnfonden.