Vad ser man på magnetröntgen av hjärnan?

Vid en magnetröntgen av hjärnan porträtteras hjärnans anatomi, funktion och morfologi detaljerat genom en magnetkamera. Då kan sjukdomar avslöjas i ett tidigt stadium. En magnetröntgen genomförs med hjälp av en MR-kamera. 

Man magnetröntgar hjärnan för att upptäcka hjärnsjukdomar

En magnetröntgen genomförs för att upptäcka och få möjlighet att kartlägga sjukdomar och sjukdomstillstånd som är svårupptäckta vid vanliga röntgenundersökningar som metastaser

Sjukdomar man kan upptäcka med hjälp av magnetröntgen

  • Stroke
  • MS
  • Cancer 
  • Akut stroke
  • Demens
  • Epilepsi 

Med magnetkamerans hjälp blir det lättare att hitta sjukdomar i hjärnan som annars är svåra att upptäcka. Det gör i sin tur att rätt behandling kan sättas in i ett tidigt stadium. 

Magnetkameran ger detaljerade bilder

Jämfört med vanliga röntgentekniker kan magnetkameran få fram detaljerade bilder av kroppsdelar som är täckta med ben och som annars inte går att få fram med annan teknik. Magnetkameran är därför särskilt anpassad för att ta bilder på både ryggmärg och hjärna. 

Genom en magnetröntgen kan man alltså upptäcka hjärntumörer som har hunnit växa in i hjärnvävnaden och visa små och kanske avgörande detaljer. Till exempel kan ärrvävnaden som bildas vid MS avslöjas. 

Sammansättningen av vävnaderna i kroppen kan också visas vid en magnetröntgen. Då kan man se vilka förändringar som har skett i hjärnan och vilken del av hjärnvävnaden som har lidit av syrebrist vid en stroke.  

Så går en magnetröntgenundersökning till 

För alla magnetröntgenundersökningar behövs en remiss från en läkare. I kallelsen som skickas till dig får du ta del av de förberedelser som är obligatoriska inför undersökningen. 

När det är dags att genomföra undersökningen går en röntgensköterska igenom undersökningens förlopp innan det är dags för dig att lägga dig ned på britsen som skjuts in i magnettunneln.

Väl där inne tar kameran bilder kroppsdelen. Hur lång tid det tar och hur många bilder som behövs beror på vilken kroppsdel undersöks. 

Mellan två till fyra dagar efter undersökningen får du resultatet av läkaren som skrev remissen. Skulle en diagnos behöva säkerställas kan den tidigare undersökningen behöva kompletteras med fler bilder.