Vad händer i hjärnan när vi sover?

Sömn är en av de viktigaste hälsofaktorerna att ta lite extra hänsyn till för att främja din hälsa. Förutom att kroppen får vila får även hjärnan chansen att dra ner på sin aktivitet och bearbeta dagens alla intryck. Här berättar vi mer om vad som händer i hjärnan när du sover.  

Hjärnan återhämtar sig när vi sover

En god natts sömn är viktig för att både kroppen och hjärnan ska få bearbeta dagens intryck samtidigt som de får chans att återhämta sig. När kroppen sover minskar hjärnan sin aktivitet samtidigt som den passar på att ta hand om och lagra minnen och nya kunskaper. 

När vi sover får hjärnan chansen att bearbeta känslor och upplevelser för att göra oss redo inför dagen vi ska vakna upp till. Har du ett pågående problem hjälper hjärnan till att kartlägga både problemet och lösningen på problemet.

Sorterar ut alla onödiga intryck

Om hjärnan inte får tillräckligt med sömn ökar risken för att drabbas av en hjärnsjukdom, till exempel Alzheimers sjukdom. Även hjärnans förmåga att ta hand om minnen försämras, vilket innebär att det blir svårare för oss att komma ihåg och lära oss nya saker. 

Får vi inte sömnen vi behöver får hjärnan inte möjlighet att rensa bort alla onödiga intryck som samlas under en dag, vilket i sin tur kan betyda att hjärncellerna skadas. 

Även impulskontrollen påverkas negativt av för lite sömn. Dagen efter en natt med dålig sömn ökar risken för att falla för frestelser som fel sorts mat och alkoholkonsumtion.

Så mycket sömn behöver hjärnan

För att hjärnan ska hålla sig frisk och stark rekommenderas en sovtid på sju till åtta timmar varje natt. Men det är inte bara antalet timmar som påverkar sömnen.

När vi sover går vi genom flera olika faser som alla fyller viktiga funktioner. Till en början går vi in i en ytlig sömn som tar hand om vårt motoriska minne, vilket vi till exempel använder oss av när vi cyklar. 

Sedan kommer vi in i djupsömnen som är viktig för de minnen vi kan tala om i ord. Därefter går vi in i drömsömnen, som även kallas REM-sömn. Under drömsömnen får den främre delen av hjärnan vila medan dagens intryck och känslor bearbetas. 

Tips till dig som har svårt att sova

Som texten antyder är en god natts sömn viktigare för vår hälsa och vårt allmänna välmående än man kanske kan tro. Ta del av våra tips och låt hjärnan få vila. 

  • Se till att ditt sovrum är både mörkt och svalt.
  • Ta bort alla skärmar som tv, dator, surfplatta och mobil.
  • Varva ner en halvtimme innan du ska sova med en bra bok eller en avslappningsövning.
  • Försök att lägga dig samma tid varje kväll.
  • Drick en kopp rött te istället för kaffe eller alkohol.