Hjrnguiden
Hem Droger Droger översikt
Droger översikt PDF  | Skriv ut |

Alkohol

Nikotin

Kannabis

alkohol nikotine cannabis
alkohol_molecule nicotine_molcule thc_molecule
Alkohol påverkar inte bara de grundläggande områdena av belöningssystemet men påverkar också flera andra områden som har GABA som neurotransmittor. GABA är en av de vanligaste neurotransmittorerna i tex hjärnbarken, lillhjärnan, hippocampus och amygdala. Nikotinet i tobak påverkar flera olika områden i belöningssystemet tex locus coeruleus och de noradrenerga nervcellerna vilka påverkar rörelser. Andra områden som har acetylcholine som neurotransmittor verkar också påverkas av nikotin. Hippocampus och hjärnbarken är två sådana områden som delvis kan förklara den ökade vakenheten och energin som rökare ofta berättar att de upplever.

Den aktiva substansen i Cannabis är THC vilken påverkar framför allt områdena VTA, nucleus accumbens, caudate nucleus, hippocampus och lillhjärnan.

THC´s effekt på hippocampus kan förklara de minnesproblem som kan utvecklas av Cannabisanvändning. Effekterna på lillhjärnan kan förklara koordination och balansproblemen som användare av THC beskriver.

     

Amfetamin och Kokain

Opiater (Heroin och Morfin)

 
amfetaminochkokain opiater  
amfetamin heroin  

Kokain och amfetamin är aktiva i den centrala biten av belöningssystemet VTA och nucleus accumbens, där det finns väldigt många dopaminerga synapser.

Kokains effekter på tex caudate nucleus kan förklara vissa stereotypa beteenden som nagelbitning och kliande. Regelbunden konsumption av kokain minskar också den metaboliska aktiviteten i många andra områden av hjärnan, vilket kan förklara andra kognitiva defekter.

Opiater är aktiva inte bara i de centrala delarna av belöningssystemet utan och på andra strukturer i hjärnan som naturligt påverkas av endorfiner tex amygdala. Opiater agerar också på thalamus vilket kan förklara deras smärtlindrande effekter.  
     
     
Senast uppdaterad 2009-07-30 17:10